Gyászol a Széchenyi-egyetem: elhunyt Várnagy András, az egyetemi testnevelés győri professzora

Életének 81. évében elhunyt Várnagy András, a szerény, mindig a háttérben meghúzódó, fanyar humorú, köztiszteletben álló nyugalmazott testnevelő tanár, akinek szakmai életútja egybeforrt Győrrel, az egyetemi sporttal, egyetemünkkel.

Várnagy András friss tanári diplomával a kezében, 1964-ben kezdte testnevelő tanári pályáját Győrött. Közel egy évtizedes általános iskolai, sportszervezői munka után 1973-ban a Széchenyi István Egyetem jogelőd intézménye, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola testnevelő tanára, labdarúgó-szakedzője lett.

Meghatározó szerepet vállalt és vitt abban, hogy az országban elsőként a győri főiskolán követelményorientált tantárgy lehetett a testnevelés. Sikeresen lobbizott a sportlétesítmények építéséért, bővítéséért. Elsősorban a könnyűszerkezetes egyetemi kiscsarnok megépítése, a színterek folyamatos bővülése tartozik az eredmények közé.

Várnagy András

Sikeresen, eredményesen vezette az intézmény labdarúgó-szakosztályát. Tanítványai négyszer hódították el az országos egyetemi, főiskolai bajnoki címet. A sikert hozó sportolókkal aktív kapcsolatot tartott, az öregdiák-találkozók rendszeres résztvevője volt.

Várnagy Andrást 1986-ban – kollégái és vezetői bizalmát megerősítve – nevezték ki az intézmény Testnevelési és Sportközpontja vezetőjének. Ezzel kiteljesedett tanári pályája, edzői munkája is.

A tantervi feladatok mellett nagy hangsúlyt helyezett a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-dunántúli régió felsőoktatási intézményeinek szabadidő- és versenysportjára. Mindig büszke volt a győri szabadidősportos rendezvényekre, a hallgatók motiváltságát fejlesztő programjára.

Hosszú éveken át szakmai munkatársa volt a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó-szövetség elnökségének és utánpótlás bizottságának is.

Várnagy András negyven esztendőn át oktatta a testnevelést a hallgatóknak. Ugyan hivatalosan már több mint másfél évtizede nyugállományba vonult, ám nem tudott, nem kívánt elszakadni második otthonától. A közelmúltig közreműködő kollégaként, sportszakmai tanácsadóként találkozhattunk vele az egyetemen. Egykori hallgatói, munkatársai szerint szíve-lelke beépült a Széchenyi István Egyetem falaiba.

Az egyetemi közösség, a Szenátus az elmúlt évben a győri felsőoktatás legnagyobb ünnepén, az Akadémiai Napon Palma Academica díj adományozásával ismerte el, köszönte meg értékes életútját.

Forrás: Széchenyi Alumni Magazin

SZÖVEG: WINKLER CSABA

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .